top of page
  • Rene de Wit

BREDA BOOMRAAD in oprichting

Bijgewerkt op: 17 jul. 2023



Deze brief is geschreven door Cedric Boucher, naar aanleiding van de kap van drie van de vier oude kastanjebomen: de Engelbertkastanjes aan de Baronielaan.

Beste mensen,


Er is wat in beweging gekomen rond bomen.

Er hangt de oprichting van een groep in de lucht die zich in wil spannen voor bomen in Breda.

Ik wil best mee een duwtje in de rug geven als het gaat om monumentale bomen.

Er zijn in Nederland al heel wat “Boomgroepen”.

Er zijn dus al heel wat wielen uit gevonden en voor ons Haagje in het Zuiden lijkt de Bomenstichting Den Haag een ambitieus en hoog gegrepen voorbeeld.

Als ik shop in hun doelstellingen vind ik het volgende over hun bestaansrecht:

Bomen maken een stad leefbaar. Ze dragen bij aan een duurzame, klimaatbestendige stad. Als vrijwilligersorganisatie zetten wij ons in voor de bomen en een groene leefomgeving in Den Haag. Het zoeken naar creatieve oplossingen bij dreigende kap is voor ons een uitdaging. Wij willen namelijk bomen de ruimte geven en ondoordachte acties voorkomen. Wij adviseren, informeren, overleggen, werken samen, en maken zo nodig bezwaar. We hebben expertise als het gaat om groenbeleid en boombeheer, en zetten deze graag in.

Dat komt dan dicht in de buurt van het bestaansrecht van de Bomenstichting:

De Bomenstichting bevordert de zorg en aandacht voor bomen in de stad en op het platteland. De Bomenstichting wil bomen de ruimte geven en ze behoeden voor ondoordachte acties. Bomen zijn geen wegwerpproducten, ze geven zuurstof, schoonheid en schaduw. Bomen zijn onmisbaar als het gaat om waterbeheer, verkoeling van de stad, klimaat, opname CO2, een prettige leefomgeving enz. Veel mensen voelen zich betrokken bij bomen, bomen kennen een andere tijdsdimensie dan wij. Ze betekenen voor veel mensen ook emotie en geborgenheid.


In Den Haag is er sprake van een werkgroep monumentale bomen.

Veel van wat er op deze sites staat spreekt me aan en soms is het prikkelend! Het lijkt me goed om een fase van kennismaking en verkenning in te gaan die kan resulteren in de totstandkoming van iets. En wat dat iets is daar moeten we dan samen maar uit zien te komen. In ieder geval heeft Sjef Langeveld een verkennend gesprek gehad met Anton Lips van de gemeente en daar komt een vervolg op na 23 mei waarbij Marie José van den Bersselaar en ondergetekende ook aanschuiven.





Met vriendelijke groet,

Cedric Bousché m 0621840155 e cedric@bousche.nl

PS Na ruggespraak inzake de Engelbertkastanjes gaan we op de bres staan voor wat er over is aan kastanjes in het plantsoen onder het motto: Er is nu wel voldoende gevaar geweken. Ook wordt een 2e spoor verkend gericht op het nagaan of het hele proces rondom de 4 bomen correct is verlopen.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page